PRACTICE

NEWS
MEDIA
AWARDS
FRIDAY SESSIONS
TEAM
SKETCHES
CONTACT

PROJECTS

     

 

 

LAGOON HOUSE

This holiday house for a family residing in London takes the form of a simple box with multiple routes in, out and through allowing for a choice of movement connecting spontaneous holiday activities throughout the day.

The house is clad in timber (to be salvaged from recycled palettes) which will weather to a pale grey matching the surrounding fynbos vegetation. An artificial grassed dune folds the landscape up onto the first floor level from where extensive panoramas of the lagoon and Plettenberg Bay form the backdrop to family life and social events. The entrance is conceived as an open canyon through which one can walk straight towards the lagoon or via the back garden back up the dune and onto the first floor for a Martini at sunset. When all the guests have left, the parents cross the ‘canyon-threshold’ to retreat into their private realm where the bath is positioned so as to allow for framed views of the still lagoon.

Project team: Thorsten Deckler, Anne Graupner, Sue Groenewald, Thiresh Govender, Stephen Reid, Gavin Armstrong

Winner of a South African Institute for Architecture Project Award 2009
Featured in Architecture South Africa November/ December 2009